OCAK 2009
| BAŞKANIN MESAJI |
|
ESB’de son durum
2008 yılı üçüncü çeyreğinde başlayan ve 2009 yılını da etkisi altına alacağı öngörülen küresel ekonomik kriz ortamında, yeni serbest bölgeler yasasının sağladığı avantajlar, ESB’ye yatırım yapmayı düşünen firmalar açısından bir avantaj teşkil etmektedir.
Geçtiğimiz yıl ESB’de 9 firma mevcut yatırımlarını genişletme kararı almış ve 144 bin Euro tevsi yatırım tutarıyla yaklaşık 3000 kişiye yeni iş alanı açmak üzere yatırımlarını tamamlamış veya sürdürmektedirler. Ayrıca 12 firma üretim, 11 firma da alım-satım ruhsatı alarak toplam 23 firma Ege Serbest Bölgesinde faaliyete başlamışlardır.
Ege Serbest Bölgesinde 2008 yılı sonu itibarıyla 270 firma faaliyet göstermektedir ve istihdam 14.500 kişi, ticaret hacmi de 3,8 milyar dolardır. Bölgenin kuruluşundan itibaren gerçekleşen ticaret hacmi ise 32 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır.
Yeni Serbest Bölgeler Kanunu
2008 yılı Kasım ayında yürürlüğe giren 5810 no’lu yeni serbest bölgeler yasasıyla birlikte ihracata odaklı üretim yapan firmaların çalışanları gelir vergisinden muaf tutulmuştur.
Üretici firmalar için kurumlar vergisi muafiyeti devam etmektedir.
Ayrıca bundan önce 30 yıl süre ile ruhsat sahibi olan yatırımcı kullanıcılar yeni yasa ile birlikte 49 yıla kadar ruhsat süresi elde edebileceklerdir. Yeni ruhsat alacak üretici firmaların süresi de 49 yıl olacaktır.
ESB Türkiye’nin en önemli Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırım üssüdür Ege Serbest Bölgesi Türkiye’deki serbest bölgelerde gerçekleşen yabancı sermaye yatırımlarının en yoğun olduğu bölgedir. Türkiye’deki 20 serbest bölgede yaratılan toplam istihdamın ve yatırımın 1/3’ü Ege Serbest Bölgesindedir.
Bölgedeki yatırımlar “sıfırdan / greenfield” denen yatırımlar olup, kalıcı ve sürdürülebilir niteliktedirler. Hugo Boss (Almanya), Delphi Automotive (ABD), Delphi Diesel (ABD), Safe Spice (İngiltere), Aero (Almanya), PFW Havacılık (Almanya), Mahle (Almanya), Stork Fokker Elmo (Hollanda), FTB Lisi (Fransa), Eldor Elektronik (İtalya), gibi dünyanın tanınmış firmalarının ESB’de yatırımları bulunmaktadır.
ESBAŞ Sosyal Tesisleri ve Hizmetleri Firmalar, çalışanlarının yemek ihtiyacını, günde 17.000 kişiye yemek servisi sunabilecek kapasiteye sahip olan ESBAŞ Endüstriyel mutfağından temin etmektedirler. Bölgede ayrıca ESBAŞ tarafından işletilen 2 kafeterya ve 1 restoran hizmet vermektedir.
Çalışanların çocuklarının, okul öncesi bakım ve eğitim ihtiyacı, ESBAŞ’ın kurmuş olduğu, 150 çocuk kapasiteli “ESBAŞ Çocuk Yuvası” tarafından karşılanmaktadır. Firma çalışanları, ESBAŞ tarafından kurulan açık ve kapalı spor alanlarında her türlü sportif etkinliklerde bulunabilmektedirler. ESBAŞ, bölge çalışanlarına işyeri hekimliği, acil tıbbi hizmet, tahlil ve benzeri hizmetlerin verildiği bir sağlık merkezi kurmuştur. 1 uzman 3 pratisyen doktor ve 4 hemşire ile hizmet vermekte olan merkez bölge firmaları için SSK reçeteleri yazma yetkisine de sahiptir.
Uzay Kampı Türkiye
ESBAŞ’ın bir yan kuruluşu olan “Uzay Kampı Türkiye”, Türkiye’den olduğu kadar dünyanın birçok ülkesinden 9-16 yaş arası çocuk ve gençlerin ilgi odağıdır. 2000 yılında faaliyete geçen “Uzay Kampı Türkiye”yi bugüne kadar 45 ülkeden (ABD, Çin, Yunanistan, Almanya, İsrail, Rusya, Dubai, Bulgaristan, Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Özbekistan, KKTC, Ürdün, Gürcistan, Bangladeş, İngiltere, vb) ve Türkiye’den gelen 80.000’in üzerinde genç ve çocuk ziyaret edip muhtelif programlara katılmışlardır. ESBAŞ ayrıca kendi imkanı ile kampa katılamayan yerli ve yabancı gençlere burslar vermektedir.
ESB’ye yapılan ziyaretler
Her yıl, gerek yurtdışında ziyaret ettiğimiz ülkelerde yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar neticesinde ve gerekse üyesi olduğumuz ya da ikili ilişkilerimiz bulunan kurum ve kuruluşlar vasıtası ile İzmir ve Ege Bölgesine gelen firmalar ve ticaret heyetleri Ege Serbest Bölgesini de ziyaret etmektedirler. Bu şekilde, 2008 yılında da çeşitli ülkelerden 50’ye yakın iş heyeti bölgemizi ziyaret etmiştir.
2008 yılındaki organizasyonlar 2008 yılının en önemli tanıtım aktivitesi Kasım ayında Türkiye’de ilk kez 1. İzmir Küresel Havacılık ve Uzay Konferansı gerçekleştirilmesidir. İzmir’de kurulması düşünülen Havacılık ve Uzay Kümelenmesi projesinin ilk adımını oluşturan bu konferans sayesinde bir çok yerli ve yabancı işadamı ESBAŞ ve ESB’yi tanıma imkanını bulmuştur. Bir kümelenme projesi başlangıcı olan bu konferans ile ESB’de faaliyet gösteren FTB Lisi, PFW, Fokker Elmo gibi dünya havacılık sektörünün önemli firmalarının yanı sıra havacılık sektöründe faaliyet gösteren dünyadaki diğer firmaları da ESB’de yatırıma özendirerek bölgenin havacılık sanayi sektöründe bir üs haline gelmesi hedeflenmektedir.
Bu konferansın yanı sıra, yıl içinde muhtelif toplantılar organize edilerek Ege Serbest Bölgesi tanıtılmaya devam edilmiştir.
Hedefimiz ESBAŞ hizmet verdiği her alanda üstün kalite anlayışını benimsemiş ve bu konuda sürekli kendisini yenilemiş ve geliştirmiştir.
Ege Serbest Bölgesini 2012 yılına kadar 30.000 kişilik istihdama ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştırmak ESBAŞ’ın ana hedefidir. Bu hedefe ulaşabilmek için, yıllık hazırlanan ve yıl içinde dönem dönem güncelleştirilen programlar vasıtası ile gelişimin sürdürülmesi amaçlanmaktadır. |
|
DÜNYA HAVACILIK DEVLERİ İZMİR’DE BULUŞTU |
“1. İZMİR KÜRESEL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI” ESBAŞ-Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.; EGEV-Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı, İZKA-İzmir Kalkınma Ajansı, İZTO-İzmir Ticaret Odası, EBSO-Ege Bölgesi Sanayi Odası, EİB-Ege İhracatçı Birlikleri, ABFT-Amerikan Şirketler Derneği Federasyonu ve SSM-Savunma Sanayi Müsteşarlığının katkıları ve işbirliği ile 13-14 Kasım 2008 tarihlerinde Ege Serbest Bölgesinde gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, bölgede halen havacılık ve savunma sanayinde faaliyet gösteren üç firmanın bulunduğunu belirterek, havacılık ve uzay kümelenmesi için her türlü avantaja sahip olduklarını söyledi. Ege Bölgesi ve İzmir'i dışa açmak istediklerini ifade eden Tuncer, "Havacılık ve uzay kümelenmesi bu amaç için çok uygun. Bölgemizdeki Fokker Elmo tesisi bugün hizmete girecek. Birçok havacılık yan sanayi firması da bölgemizde yatırım yapmak konusunda incelemelerini sürdürüyor. Bu yatırımların artması ile bölgemiz havacılık ve uzay yatırımlarında bir merkez olabilir" dedi.
1. İzmir Küresel Havacılık ve Uzay Konferansı'na katılan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, İzmir'de kurulmasına çalışılan havacılık ve uzay kümelenmesi projesi için tam destek verdi. Ege Serbest Bölgesinin bu alanda çalışan firmaların yatırım merkezi olması, eğitimli işgücü ve lojistik olanakları ile İzmir'in en avantajlı bölgesi olduğunu ifade etti. Bayar ayrıca, İzmir'in havacılık ve uzay kümelenmesi ile sektörün önemli bir merkeze daha kavuşacağını ifade etti.
Devlet Bakanı Sn. Kürşad Tüzmen de konferansa katılarak bir konuşma yaptı. Sn. Tüzmen, havacılık devlerini İzmir’e çağırarak, Ege Serbest Bölgesi’nin birçok avantajı barındırdığını belirtti. Türkiye’nin talep ve firma yapısı açısından rekabet modeli teorisine uygun bir ülke olduğunu belirten Tüzmen, “Siz yatırımları hızlandırın, biz elimizden gelen her türlü desteği veririz. Ege Serbest Bölgesi bu yatırımlar için oldukça avantajlı. Havacılık, uzay ve savunma sektöründeki yatırımların Ege Serbest Bölgesi’nden başlayacağına inanıyorum diye konuştu.
Konferansta, ağırlıklı olarak, inovasyon, kümelenme, Ar-Ge, eğitim, tedarik zinciri, offset ve yeni ürün temaları işlendi. Konferansın yanı sıra, bu sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler için de ürünlerini sergiledikleri bir KOBİ sergisi oluşturuldu. Bu konferans ile, havacılık sektöründeki yerli ve yabancı taraflar bir araya gelerek yeni işbirliği ve yatırım fırsatlarının doğması konusunda önemli bir buluşma platformu oluşturuldu.
Boeing, Sikorsky, Lockheed Martin, FTB-Lisi, Fokker Elmo, PFW, Eldor Elektronik gibi dünya havacılık sektörünün lider firmalarından üst düzey yöneticilerin katıldığı konferansa, TAI, TEI, Havelsan, Alp Havacılık, Kale Havacılık, THY, ODTÜ, TUBİTAK, Anadolu Üniversitesi gibi Türkiye’den kurum kuruluşların üst düzey yöneticileri de katılarak birer sunum yaptılar. |
|
| STORK FOKKER ELMO TÖRENLE AÇILDI |
Uçak sanayine kablolama işlemi yapacak olan Hollandalı savunma sanayi firması Fokker Elmo B.V`nin dünyadaki dördüncü fabrikası Ege Serbest Bölgesinde (ESBAŞ) törenle açıldı.
Açılışa, 1. İzmir Küresel Havacılık ve Uzay Konferansı için İzmir’de bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da katıldı. 12 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikada, uçak ve uçak motoru elektrik bağlantı sistemleri imal edilecek. Açılışta konuşan Bakan Tüzmen, serbest bölgelerde yapılacak ve özellikle yüksek katma değer sağlayacak bu tip yatırımlara, AB üyelik sürecinde destek olmaya devam edeceklerini söyledi.Tüzmen, “Geçmiş dönemlerde birçok krizler yaşandı. Şu andaki krizde ESBAŞ’a, Türkiye’ye yatırım kararı aldınız. Sizi tebrik ediyorum.” dedi. Fokker Elmo B.V Başkan Yardımcısı Adriaan Leyte ise, “Bir yıl önce Ankara’da bu yatırım hakkında görüşmeler yapıyorduk, şimdi buradayız.” şeklinde konuştu. Başkan Yardımcısı Leyte, fabrikada 350 kişiyi istihdam edeceklerini belirtti. Müşterileri arasında EADS ve Boeing gibi dünyanın önde gelen firmalarının bulunduğunu anlatan Leyte, Çin ve diğer ülkelerde de yatırımları bulunduğunu, Türkiye’deki bu yatırımı yapmaktan son derece memnun olduklarını sözlerine ekledi.
|
|
| İZMİR ALMAN OKULU DSI YETKİLİLERİ ESBAŞ’I ZİYARET ETTİ |
İzmir’deki Alman Okulu DSI’nin Müdürü Thomas Doonebrink, Okul Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Offinger ve beraberindeki heyet ESBAŞ’ı ziyaret etti.
Okul Müdürü Doonebrink okul hakkında bilgiler verdi ve İzmir’e yatırım yapmayı düşünen yabancı firmalar için okullarının büyük bir önem taşıdığını belirtti. Ege Bölgesinde faaliyet gösteren bazı firmaların Alman yetkililerinin de katıldığı toplantının ardından ESBAŞ Çocuk Yuvasını gezen heyet yuvadan çok etkilendiklerini belirttiler. Daha sonra Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret eden yetkililer İzmir’de böyle bir tesisin kurulmuş olmasının büyük bir avantaj olduğunu ifade ettiler.
|
|
| HOLLANDA HEYETİ ESBAŞ’I ZİYARET ETTİ |
Hollanda Dış Ticaret Bakanlığı, Bakan Vekili Roderick Van Schreven ve Hollanda KOBİ Başkanı Loek Hermans’ın da içinde bulunduğu Hollanda heyeti ESBAŞ ve Ege Serbest Bölgesini ziyaret etti.
Heyete ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ev sahipliği yaparak hoş geldiniz dedi ve Hollandalı firmaların Ege Serbest Bölgesinde yatırım imkanları ve fırsatları ile ilgili olarak bilgi verdi.
Heyetin ziyareti esnasında İZTO adına Hande Öktem de bir sunum yaparak İzmir hakkında bilgi verdi ve tanıtım yaptı.
Hollanda İzmir Fahri Konsolosu Karel Dutilh’in de içinde bulunduğu heyet daha sonra Ege Serbest Bölgesinde yeni faaliyete başlayan ve havacılık sektörüne parça üreten Fokker Elmo firmasını ziyaret ettiler. Heyet Ege Serbest Bölgesindeki gelişmelerden etkilendiklerini bildirerek ileride yeni ticaret heyetleri oluşturarak tekrar Ege Serbest Bölgesini ziyaret etmek istediklerini belirttiler.
|
|
| BANGLADEŞ SERBEST BÖLGESİ YETKİLİLERİ ESBAŞ’I ZİYARET ETTİ |
Bangladeş serbest bölgelerinin yetkilerinden oluşan 13 kişilik bir heyet, ESBAŞ ve Ege Serbest Bölgesini ziyaret etti. Heyetin ziyaretine ev sahipliği yapan ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya TUNCER ve ESBAŞ Tanıtım Birimi ile heyet yetkilileri bir toplantı yaparak, Ege Serbest Bölgesinin gelişimi hakkında bilgi aldı.
Bangladeş’te 8 adet üretim serbest bölgesi bulunduğunu ve hepsinin devlet tarafından kurulup işletilmekte olduğunu ifade eden heyet yetkililer, özel sektör tarafından kurulup işletilmesi amaçlanan 2 adet yeni serbest bölgenin daha kurulmak istendiğini belirtti. Bu serbest bölgelerin kurulmasında ESBAŞ’ın ve Kaya TUNCER’ in de deneyimlerinden istifade etmek istediklerini de ifade ettiler. Ayrıca, heyet başkanı Bangladeş’te Türk şirketlerinin yatırım yapmaları için özel bir serbest bölge alanını tahsis etmeyi arzuladıklarını bildirdi. Bu tür yatırımlar için finansman kaynakları olduğunu da ayrıca belirtti. Ülkemizde yaklaşık 400 ABD doları olan asgari ücretin, Bangladeş’te $40 ABD olduğu heyetçe vurgulandı.
ESBAŞ ve Ege Serbest Bölgesinden çok etkilendiklerini belirten heyet yetkilileri daha sonra baharat sterilizasyonu yapan Steam Lab firmasını ve Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ettiler. Uzay Kampı ile ilgili bilgi alan heyet, Bangladeşli çocuklara da ESBAŞ tarafından burs verilmiş olmasından dolayı memnuniyetlerini bildirdiler. |
|
| İZMİR VALİSİ CAHİT KIRAÇ' IN EŞİ BERRİN KIRAÇ VE BERABERİNDEKİ HEYET ESBAŞ’I ZİYARET ETTİ |
İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın eşi Berrin Kıraç ile İzmir Vali Yardımcıları ile İzmir’in çeşitli ilçelerinden gelen Kaymakam eşlerinden oluşan 40 kişilik heyet ESBAŞ’ı ziyaret etti. Heyete ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer’in eşi Mary Tuncer ile Gaziemir Kaymakamı Kemal Karadağ’ın eşi Suzan Karadağ ve Ege Serbest Bölge Müdürü Vuslat Çakır’ın eşi Eda Çakır ev sahipliği yaptı.
Sn. Berrin Kıraç Başkanlığındaki heyet Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ederek kamp hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra ESBAŞ Antika Araba Müzesini gezdi. Daha sonra ESBAŞ Çocuk Yuvasını ziyaret ederek çocuklara hediye dağıttı. ESBAŞ Sağlık Kliniğini de gezen misafirler Ege Serbest Bölgesinden çok etkilendiklerini belirttiler. |
|
| BELÇİKA DEVLET BAKANI ESBAŞ' I ZİYARET ETTİ |
Belçika Bölgesel Devlet Bakanı Emir Kır, Belçika Büyükelçisi Marc Van Rysselberghe, Müsteşar Vincent JUMEAUX ve Brüksel Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Sabih Akay dün ESBAŞ’ı ziyaret etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası aracılığıyla Belçika ve İzmir arasındaki iş imkanlarını arttırabilmek amacı ile bölgemizi ziyaret eden heyet, ESBAŞ ve Uzay Kampı Türkiye’ye hayran kaldı.
Belçikalı bürokratlar özellikle Avrupa’da artan yatırım maliyetleri karşısında Ege Serbest Bölgesinin sunduğu imkanlardan faydalanmak sureti ile üretimlerini İzmir ve Ege Serbest Bölgesine aktarabileceklerini ifade ettiler.
|
|
| ESBAŞ, ÇİN' DEN GELEN HEYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI |
Çin hükümetinin dünyada en iyi yatırım yapılacak 10 bölgeden biri olarak gösterdiği Ege Serbest Bölgesi, bu yıl Çin’den gelen 5’inci heyeti ağırladı.
DIŞ Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü aracılığıyla Çin’in Tianjin kentinden İzmir'e gelen 16 şirketin yöneticilerinden oluşan heyet ESBAŞ’ ta yatırım için incelemeler yaptı. Heyet, ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda da temaslarda bulundular.
Heyette elektronik, makine, otomotiv, gıda sektörü üzerine faaliyet gösteren firmaların temsilcileri bulunuyor. Heyette ayrıca Çin Makine, Elektronik Ürünleri İthalat ve İhracat, Sanayi ve Ticaret Odası’ndan da iki kişi yer aldı. |
|
|
|